Vieta reklamai

Peiliai


Šimtmečius peiliai gaminti iš geležies rūdos, todėl kai kuriuose pasaulio regionuose šis amatas pasiekė itin aukštą meistriškumo lygį ir tuo garsėja iki šiol. Žinovai rekomenduoja peilius, pagamintus Japonijoje, Vokietijoje, Ispanijoje ar Prancūzijoje. Tačiau šiuo klausimu kiekvienas gali turėti savo nuomonę. Nesvarbu kokioje šalyje būtų pagaminti, peiliai, į Europietiškus (arba vakarietiškus) ir Azijietiškus (ar rytietiškus) yra skirstomi pagal jų gamybos būdą ir ašmenų formą. Azijietiškųjų peilių geležtė yra vienodo pločio ties rankena, su staigiu, siaurėjančiu išlinkimu nuo bukosiosios pusės smaigalio link. Jie skirti pjauti ir kirsti.. Jų svorio centras yra arčiau smaigalio, todėl kapoti tokiu peiliu – daug lengviau. Dažnai rytiečių peiliai turi ypatingus griovelius prie geležtės. Dėl jų pjaustomi produktai mažiau kimba prie ašmenų, todėl pjaustyti, pvz. šviežias bulvės – ypač patogu. Europietiškų peilių ašmenys – pleišto formos, geležtė – plati ties rankena ir švelniai siaurėjanti smaigalio link. Svorio centras yra arčiau rankenos. Tai lemia europietiška pjovimo technika, apibūdinama kaip „slystantis judesys, smaigaliu nuolat atsiremiant į pjaustymo lentą.‶. Beje, tik taip maistą pjausto terapinės kinų virtuvės meistrai - esą toks pjaustymo būdas išsaugo natūralią produkto energiją.

 Žinomiausi iš azijietiškųjų yra japonų virtuvės peiliai. Japonijoje naudojama daug skirtingų. dydžių ir formų peilių. Virtuvėje populiariausi yra deba bocho – virtuvės kapoklė ir universalus peilis, vadinamas Santoku hocho. Santoku japonų kalboje reiškia „trys privalumai‶, todėl šiuo peiliu pjaustomos daržovės, mėsa ir žuvis. Nakiri bocho ir usuba hocho skirti daržovėms, o tako hiki ir yanagiba peiliai - pjaustyti sashimi. 

Tradiciniai japonų peiliai kalami dviem būdais – Honyaki ir Kasumi. Honyaki dirbinami iš vienalytės žaliavos – anglinio plieno. Kasumi, kaip ir senovės samurajų kardai, kalami iš dviejų medžiagų - tvirto anglinio plieno ir minkštos geležies kartu. Šis būdas dar vadinamas san mai geležte - plienas virsta geležtės ašmenimis, o geležis – jos pagrindu.
Honyaki ir Kasumi gali būti kalami iš dviejų rūšių metalo: ao-ko (baltasis plienas) arba shiro-ko(mėlynasis plienas). Jie skiriasi savo kirenaga – tai yra kietumu ir laiku, per kurį peilis išbūna aštrus. Tačiau iš šių plienų pagaminti peiliai reiklalauja ypatingos priežiūros, nes reaguodami su maistu, yra linkę rūdyti.


Dar yra aukštos kokybės Kasumi peilių, vadinamų Honkasumi.ir daugiasluoksnių Kasumi, vadinamų Damasko plieno peiliais, kurie yra didesnės kireganos, nei Honyaki ir Kasumi.

Puslapiai: « Ankstesnis 1 2 3 Kitas »